Over

Broeder Diego is begonnen als geestelijk adviseur bij de RK omnisportvereniging TYBB (The Yellow and Black Boys) in Haarlem. Deze club heet na fusie met DCO en DSC ’74 : SV Olympia Haarlem.

Olympia Haarlem is een omni-sportvereniging met zelfstandige afdelingen:
– honk- en softbal
– voetbal
– biljart
– badminton
– darts
– klaverjas
– recreatie
– zaalvoetbal

Broeder Diego doet zijn werk bij Olympia Haarlem al jarenlang bijzonder trouw en als altijd: loyaal aan het Grote Gezag. Dat wil echter niet zeggen dat U het Gezag kunt aanspreken op datgene wat door de Broeder te berde wordt gebracht; hij doet alles geheel op eigen gezag.

De Broeder komt tot ons via een intercedent. De ghostwriter van deze site is Erik Bloemkolk.

Schrijver dezes is sinds vele jaren betrokken bij de Haarlemse sport als volleyballer, fietser en toeschouwer bij voetbal, honk- en softbal. Hij is niet-spelend lid van de honk- en softbalvereniging Olympia Haarlem en van de volleybalcombinatie Spaarnestad.

Wie was Broeder Diego?

Broeder Diego was mijn eerste voetbaltrainer, lang geleden in Amsterdam. De man stond steevast in zijn bruine pij langs de kant zijn club Aristos te coachen. Het kon niet anders dan dat dat deze ietwat charismatische figuur ook in het bestuur zat om de belangen van de kerk veilig te stellen, toch? Zo ging dat in die tijd. Later vernam ik dat de man later ook nog heeft gewerkt bij de Venlosche Boys en inmiddels overleden is.

In ieder geval: zijn naam is me immer bij gebleven en zo kwam van het een het ander toen er gepreekt moest gaan worden in deze tijd van normen en waarden. Respect!
Uit: Wikipedia

Didacus van Alcalá of Diego van Alcalá (Sevilla, 1400 – Alcalá de Henares, 12 november 1463) was een lekenbroeder in de orde van franciscanen die later heilig verklaard is.

Diego van Alcalá werd omstreeks 1400 geboren in de plaats San Nicola de Puerta, vlakbij Sevilla. Al op een vrij jonge leeftijd werd hij een volgeling van een kluizenaar, die hij voorzag van diens levensonderhoud. Na een kort verblijf bij zijn familie trad hij in bij de orde van Franciscanen en ging in het klooster Arrizafe bij Cordóba. In 1445 was hij portier bij een klooster op het Canarische Eiland Fuerteventura, later werd hij overgeplaatst naar Sevilla. Daar zorgde hij voor de armen en zorgde hij als lekenbroeder voor de andere broeders.

De Legende vertelt dat Diego over God sprak en steeds ten hemel voer. Terwijl de engelen zijn middageten voor hem klaar maakten. Omdat Diego zo genereus was tegenover de armen, verdacht een medebroeder Diego de Alcalá er van dat hij eten uit de keuken stal om aan de armen te geven. Toen hij dat naging vond hij echter alleen bloemen.

In 1450 reisde hij met enkele broeders mee naar Rome waar hij zorg bood aan medebroeders die de Pest hadden gekregen. Daarna keerde hij terug naar Spanje en ging hij in Alcalá de Henares leven, daar leefde hij tot zijn dood in 1463.

Heiligverklaring

In 1588 werd Diego van Alcalá heiligverklaard door paus Sixtus V op voorpsraak van de Spaanse koning Filips II. Zijn feestdag werd 13 november, de dag na zijn overlijden. Echter, de franciscanen vierden zijn feest wel op 12 november. Didacus van Alcalá werd de patronage van de franciscaanse missie in San Diego, Californië.

Bronnen

Rosa Giorgi: Heiligen, Kunstbibliotheek Ludion, vertaald door Murk Sulverda

Plaats een reactie